Suntem Asociatia Monitorizare Munti Inalti.
Consideram ca este important sa intelegi cine suntem si cu ce ne ocupam, pornind de la axioma ca domeniul de altitudine al Muntilor Inalti incepe la 4500 m deasupra nivelului marii.
Noi inspiram oameni – persoane, familii, scoli, echipe, grupuri, companii si comunitati – de orice varsta, pentru practicarea si valorizarea activitatilor si sporturilor montane.
Vrem ca inspiratia sa vina din cunoasterea, ascultarea, urmarirea romanilor cu reusite in munti inalti.
Suntem autoritatea romaneasca in domeniu, prin:
- Inregistrarea, validarea si clasificarea activitatilor sportive romanesti, trecute si prezente, in munti inalti.
- Promovarea, reglementarea si profesionalizarea activitatilor sportive si de agrement in munti inalti.
- Sprijinirea, incurajarea si implementarea cercetarii medicale, actualizarea permanenta a metodelor de antrenament, a echipamentelor si alimentatiei in domeniul activitatilor in munti inalti.
Certificam valoarea si o facem posibila.
Suntem interfata intre lumea practicantilor de sporturi si activitati montane la altitudini peste 4500 m si societate, un reper de informare pentru mass media, agentii de presa, agentii de publicitate, sponsori.
Aceasta inseamna ca inregistram, cercetam, documentam si certificam realizarile romanesti in munti inalti, oferind superlativelor vizibilitate, apreciere si acces la valorizare si valorificare in grupuri, companii si comunitati, in societatea si lumea in care traim.
Integritatea: inregistrarilor noastre, evaluarea cererilor cu obiectivitate, fara partinire sau prejudecati. Aceasta integritate se extinde la oamenii nostri, la modul in care actionam, la modul in care intelegem si la modul in care luam decizii.
Respect: pentru proiectele, reusitele sau incercarile tuturor practicantilor de sporturi si activitati in munti inalti, pentru justa lor incadrare in istoria si actualitatea romaneasca a domeniului; respect pentru marca noastra, oamenii nostri, partenerii nostri de afaceri, colaboratorii si sustinatorii nostri.
Inregistrarea, documentarea si certificarea realizarilor romanesti in munti inalti
Ascensiunile cu depasirea pantelor accentuate si a zonelor de abrupt, cu escaladarea portiunilor de dificultate, ascensiunile pe ghetari, pante inzapezite, folosind echipament de asigurare, echipament tehnic si/sau tehnici de inaintare specifice, la altitudini de peste 4500 m fac obiectul alpinismului de altitudine.
Palierele de altitudine, in munti inalti, sunt:
- 8848 m – 8000 m – cele 14 varfuri peste opt mii de metri
- 7952 m – 7010 m – 112 varfuri
- 6993 m – 6010 m – 98 varfuri
- 5970 m – 5201 m – 52 de varfuri
- 5199 m – 4500 m – 75 de varfuri
Criterii de performanta in alpinismul de altitudine
1. Numarul parcurgerii traseului in diferite conditii, maniera, echipa
- Premiera – prima parcurgere mondiala a traseului.
- Premiera de iarna – prima parcurgere mondiala a traseului pe timp de iarna.
- Premiera solo – prima parcurgere mondiala a traseului in maniera solo.
- Premiera feminina – prima parcurgere mondiala a traseului de catre o echipa feminina.
- Premiera nationala – prima parcurgere a traseului de o echipa dintr-o anumita tara.
2. Gradul de dificultate tehnica a traseului:
- 1A/B = Facile = usor, catarare usoara pe stanca sau zapada sau gheata unde nu este necesara folosirea echipamentului sau tehnicilor speciale; mersul pe ghetar; traseele care nu necesita legarea in corda ca masura de protectie impotriva caderii, exceptie facand mersul pe ghetar.
- 2A/B = Peu Difficile = putin dificil, trasee cu scurte pasaje tehnice pentru care se recomanda folosirea echipamentului de asigurare si trasee complicate pe ghetar.
- 3A/B = Assez Difficile = destul de dificil, trasee cu pasaje de catarat sau pante de zapada sau gheata cu unghiul de inclinare cuprins intre 45 si 65 de grade.
- 4A/B = Dificile = dificil, trasee sustinute (lungi si cu pasaje periculoase) cu catarare pe stanca, zapada sau gheata, destul de serioase, cu unghiul de inclinare cuprins intre 50 si 70 de grade.
- 5A/B = Très Difficile = foarte dificil, trasee lungi, serioase, cu diferente mari de nivel care necesita o pregatire tehnica si fizica foarte buna. Pantele de zapada sau gheata au unghiul de inclinare cuprins intre 65 si 80 de grade.
- 6A/B = Extrêmement Difficile = extrem de dificile, cele mai grele trasee de catarare cu dificultati continue.
- 7A/B = ABOminablement difficille = extrem de dificile si periculoase in acelasi timp. Definitia insasi este suficient de explicita.
Gradele de mai sus reprezinta o echivalenta a doua scari de notare a dificultatii traseelor, cu cea mai mare relevanta in practica trecuta si prezenta, in Romania:
- Sistemul Rusesc: noteaza dificultatea generala a traseului si este notat cu cifre arabe pe o scara de la 1 la 7 si subdiviziunile A si B la fiecara dintre ele.
- Sistemul Alpin: noteaza dificultatea generala a traseului complet bazata pe toti factorii abordarii finale, ascensiunea si coborarea, inclusiv lungimea, altitudinea, pericolul, angajamentul si dificultatea tehnica. Acest sistem este format din initialele denumirilor franceze si este din ce in ce mai folosita la nivel mondial.
Tabelul de echivalare a diferitelor sisteme folosite AICI
- Varsta sportivului, pentru masculin si feminin
- Timpul de parcurgere a traseului
Circuitele reprezentative in alpinismul de altitudine
- Circuitul + 8000 m – presupune ascensiunea celor 14 varfuri cu inaltime peste opt mii de metri.
- Circuitul 7 Summits – presupune ascensiunea celui mai inalt varf de pe fiecare continent. Exista doua variante:
- Varianta Bass considera Australia continent separat si insulele Oceaniei ca facand parte din Asia. Deci cel mai inalt munte din Australia, Mt. Kosciusko (2228 m), este in Circuitul 7 Summits.
- Varianta Reinhold Messner considera Australia si Oceania un continent si Mt. Puncak Jaya/ Carstensz Pyramid (4884 m) este in Circuitul 7 Summis. Aceasta este varianta unanim acceptata in momentul de fata.
- Circuitul 7 Volcanoes – presupune ascensiunea celui mai inalt varf vulcanic de pe fiecare continent.
- Circuitul Snow Leopard – presupune ascensiunea celor mai inalte cinci varfuri de „partea rusa” din Asia Centrala, varfuri de peste 7000 m, trei varfuri situate in Pamir si doua in lantul muntos Tian Shan.