Continent: Europa
Tara: Franta-Italia
Lantul Muntos: Muntii Alpi
Altitudine: 4.810 m
Proeminenta:
Coordonate: 45°55′N 6°55′E
Circuit: –

Particularitati

Masivul Mont Blanc este un sistem montan de incretire, caracterizat prin altitudini, pante si fragmentari mari, versanti accidentati, creste ascutite (arête), varfuri semete (domes, aiguilles) si inseuari adanci (col), ghetari marcati de crevase si seracuri, relief glaciar si periglaciar spectaculos (circuri, through-uri, ghetari de pietre, creste, abrupturi, hornuri, ace, turnuri, grohotisuri).

Configuratia orografica a masivului Mont Blanc este radiar divergenta, din varf desprinzandu-se trei culmi principale spre NV (Les Bosses), N-NE (Trois Monts) si SE (Mont Blanc du Courmayeur), ale caror flancuri coboara abrupt spre ghetarii Bossons (N), Mont Blanc (SV), Freney (SE) si Brenva (E).

Mont Blanc, cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche (Doamna Alba) este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest, situat pe granita dintre Franta si Italia, in apropiere de coltul celor trei frontiere ale celor doua tari cu Elvetia. Inaltimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variaza de la an la an cu cativa metri, in functie de caderile de zapada si conditiile climaterice.

Muntele se afla la granita dintre regiunile Haute-Savoie (Franta) si Valle d’Aosta (Italia). Localizarea varfului este un subiect de controversa intre cele doua tari, fiecare plasandu-l pe harta intre granitele sale. Hartile franceze oficiale arata frontiera ca ocolind varful principal pe la sud, sustinand ca cel mai inalt punct al Italiei este Mont Blanc de Courmayeur (4.748 m). In urma unei conventii semnata la Torino in anul 1861, intre Franta si Regatul Sardiniei, granita a fost fixata in cel mai inalt punct al masivului, dar deseori hartile franceze, datorita conventiei din 1861 si a analizelor topografice ale cumpenei apelor, nu sunt de acord cu aceasta solutie.

Cele mai importante orase din vecinatatea Mont Blanc-ului sunt: Chamonix (Haute-Savoie, Franta) – locul desfasurarii primelor Jocuri Olimpice de Iarna, in 1924 – si Courmayeur (Valle d’Aosta, Italia).

Inceput in 1957 si terminat in 1965, Tunelul Mont Blanc, cu o lungime de 11,6 km leaga cele doua orase si constituie una din cele mai importante rute de transport trans-alpin. In Masivul Mont Blanc sunt foarte populare alpinismul, schiul si turismul montan.

Prima escaladare a varfului Mont Blanc a fost facuta pe 8 August 1786, de catre Jacques Balmat si Michel Paccard; prima femeie care a atins varful a fost Marie Paradis in 1808.

Originea numelui

Prima mentiune a varfului dateaza din 1685, odata cu prima masurare geodezica care a avut ca rezultat 4 728 m, altitudine calcilata. In aceasta lucrare se foloseste denumirea Mont Maudit – „Muntele blestemat”, muntele inalt fiind sursa fricii si a superstitiilor locale.

Ulterior, in diferite texte sau lucrari cartografice, varful este numit ” Glaciales Montes”, “Montagne Maudite”, si uneori “Mont-Mallet”.

Numele muntelui devine „Mont Blanc” pe harti incepand din 1742. Dictionarul istoric si geografic al Italiei, publicat in 1775 la Paris, are de asemenea denumirea Mont Blanc, specificand diferitele denumiri anterioare: Monte Maledetto, Mont Maudit sau Mont des Glacières. Unul dintre varfurile masivului Mont Blanc a pastrat numele Mount Maudit.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Cea mai buna perioada pentru a esclada masivul Mont Blanc este, in general, de la mijlocul lunii iunie, pana la mijlocul lunii septembrie. Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Muntele Mont Blanc

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Coco PopescuFemininLes Trois Monts2007-07-28Clubul Alpon Roman
Ovidiu PopescuMasculinLes Trois Monts2007-07-28
Bogdan MusteataMasculinLes Trois Monts2013-08-12
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Coco PopescuFemininLes Trois Monts2007-07-28Clubul Alpon Roman
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Ovidiu PopescuMasculinLes Trois Monts2007-07-28
Bogdan MusteataMasculinLes Trois Monts2013-08-12
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: