Continent: Asia
Tara: Nepal – China
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.201 m
Proeminenta: 2.340  m
Coordonate: 28°05′39″N 86°39′39″E
Circuit: Plus 8000 m

Particularitati

Cho Oyu este situat la 20 km vest de Mount Everest si Lhotse, continuand lantul principal himalayan din regiunea Khumbu (Khumbu Himal). Muntele este amplasat direct pe granita dintre China si Nepal, fiind trecut dupa masuratorile din 1984 pe lista muntilor de peste 8000 de m altitudine, inaintea muntilor Dhaulagiri (8167 m) si Manaslu (8156 m).

Varf piramidal este sprijinit pe patru culmi care scot in evidenta patru fete abrupte, fragmentate si acoperite cu gheata. Culmile sunt ascutite, denivelate si prezinta cornise de gheata. Culmea de NV este acoperita cu cornise groase de gheata si desparte ghetarul Gyabrag in doi lobi, iar culmea de NV coboara spre o inseuare situata la 6400 m, care desparte ghetarii Gyabrag si Palung. Cele doua culmi sunt retezate la 7200-7400 m sub forma unor umeri sau pinteni, dintre care cel NNV este mai proeminent si emblematic, deoarece scoate in evidenta un abrupt stancos cu forma triunghiulara. Din culmea de NV se desprinde o culme secundara spre SE, care plonjeaza spre ghetarul Gyabrag. Culmea de NE coboara intr-o inseuare la 7800 m, dupa care face legatura cu varful Tenzig. Culmea de SSE coboara spre 7000 m si se curbeaza spre est si nord-vest, marginind ghetarul Gyabrag si despartindu-l de ghetarul Lumsumna.

Flancurile masivului, delimitate de culmi, sunt abrupte, fragmentate si acoperite cu gheata. Fata de nord-vest, spre ghetarul Gyabrag, este mai restransa ca suprafata, are forma concava, fiind in fapt un bazin de acumulare a zapezii, este acoperita cu gheata si este marginita de cele doua culmi scurte, retezate pe la 7200-7400 sub forma unor pinteni. Fata de nord, spre ghetarul Palung, prezinta o denivelare de 1800 m, este abrupta, dar relativ uniforma si acoperita cu gheata. Fata de sud-vest, spre ghetarul Gyabrag, are o denivelare de 1600-1800 m, este marcata de abrupturi stancoase si suprafete cu gheata, si este impartita in doua sectoare de o creasta care se desprinde din creasta de nord-vest. Fata de sud-est, spre ghetarul Ngozumpa, reprezinta un adevarat zid, cu o diferenta de nivel de 1600-2600 m, marcata de creste scurte, umeri si vaiugi. Partea centrala a fetei prezinta o proeminenta sub forma unei culmi, care desparte doua compartimente ale ghetarului Ngozumpa.

Cho Oyu este, dupa Everest, muntele cel mai frecvent escaladat din grupa muntilor de peste 8000 de m. De aceea, este frecvent tinta diferitelor expeditii alpine, avand loc pana in prezent 47 de accidente mortale.

Originea numelui 

Cho Oyu este tradusa in tibetana ca „Zeita turcoaza„, de la chomo = godess si yu = turquoise. Aceasta derivare a numelui nu este sigura si alte „traduceri” ale denumirii includ „Capul Mighty” (Tichy) si „Capul lui Dumnezeu” (Harrer). O alta traducere alternativa a numelui este „Zeul chel”. Acest lucru are sens in cautarea unei legende tibetane, in care Cho Oyu, zeul chel, isi intoarce spatele spre Chomolongma, zeita mama, pentru ca ea a refuzat sa se casatoreasca cu el.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada cea mai buna pentru expeditii este primavara, incepand cu mijlocul lunii mai, si toamna, spre sfarsitul lunii septembrie.
Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Cho-Oyu

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2014-10-01
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2014-10-01
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: