Continent: Asia
Tara: Nepal
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.167 m
Proeminenta: 3357 m
Coordonate: 28°41′54″N 83°29′15″E
Circuit: Plus 8000 m
Masivul Dhaulagiri se extinde pe 120 km intre vaile Ghustung Khola la vest, Bharbun Khola la nord si Kali Gandaki (afuenta a Gangelui) la est, fiind dominat de cinci varfuri cu aceiasi denumire, respectiv: Dhaulagiri I (8167 m), Dhaulagiri II (7751 m), Dhaulagiri III (7715 m), Dhaulagiri IV (7661 m), Dhaulagiri V (7618 m) si Dhaulagiri VI (7268 m).
Dhaulagiri/Aulagiri este varf din cadrul masivului Dhaulagiri, situat intre valea Myagdi Khola la vest, ghetarul Chonbardan la nord si Ghetarul Dhaulagiri la est. Acesta sta fata in fata cu vecinul Annapurna, despartite fiind de valea Kali Gandaki.
Configuratia virfului este piramidala, cu patru fete stancoase si acoperite cu gheata, despartite de muchii ascutite. Fata de nord este prelunga, acoperita de gheata si coboara spre ghetarul Chonbardan, iar fata de est prezinta un mare culoar orientat spre ghetarul Dhaulagiri de est. Fata de sud, una dintre cele mai impresionante din lume, se aseamana cu un zid gigantic fragmentat de vaiugi si creste dezgolite sau acoperite cu gheata, si coboara abrupt, peste 4000 m, spre valea Tindo Khola. Fata de vest are aspectul unei imense palnii glaciare marcate de vaiugi, creste si abrupturi, deschisa amenintator spre valea Myagdi Khola. Partea inferioara a acestei palnii este brazdata de vaiugi despartite de creste, iar partea superioara prezinta un circ glaciar suspendat deasupra unui perete abrupt.
Originea numelui
Denumirea muntelui vine din sanscrita, unde ”dhawala” inseamna “orbitor, alb, frumos”, iar ”giri” inseamna “munte”. Prin urmare, Dhaulagiri ar putea fi Muntele Frumos, Muntele Alb sau Muntele Alb si Frumos.
In anul 1960 pe pantele sale nordice a fost realizata cea mai inalta aterizare cu un avion (6080 m altitudine), care deservea expeditia austriaco-elevetiana, prima care urma sa ajunga pe varf. Avionul se numea Yeti, plecase din Zurich spre Khatmandu si a facut prima aterizare pe 28 martie in Dapa Col, apoi in North-East Col, lasand bagajele si pe membrii expeditiei. Pe 5 mai, dupa ce ce decoleaza din Dapa Col se prabuseste in acelasi loc, pilotul si co-pilotul fiind grav raniti.
Cea mai potrivita perioada pentru ascensiuni in Dhaulagiri este din august pana in februarie. Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Dhaulagiri / Aulagiri
Circuit:
An:
Nr. zile /nr. nopti:
Organizator:
Program:
Pret:
Circuit:
An:
Nr. zile /nr. nopti:
Organizator:
Program:
Pret: