Continent: Asia
Tara: Nepal – India
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.586 m
Proeminenta: 3.922 m
Coordonate: 27°42′09″N 88°08′48″E
Circuit: Plus 8000 m
Masivul Kancghendzonga sau Kangchen Dzo-nga face parte din sectorul Sikkim (Tara Muntoasa) Himalaya si este situat intre vaile Char Chu – ghetarul Kancghendzonga la NE si Talung Chu – ghetarul Simvo la SE. Esta al treilea varf din lume ca inaltime, dupa Everest si K2.
Varf principal, Kancghendzonga este dispus central in cadrul masivului Kancghendzonga, alaturi de varful NV (8840 m) si varful SSE (8476 m). Varful se sprijina pe trei culmi inguste si acoperite de gheata, care delimiteaza trei fete, abrupte, cu energie cuprinsa intre 2200-2600 m. Fata de NE, spre ghetarul Kancghendzonga, prezinta o morfologie de creste, pinteni, trepte, abrupturi si culoare, completata de cornise groase de gheata. Fata de E, spre ghetarul Zemu, are forma unei potcoave si este mai uniforma sub aspectul reliefului de amanunt. Fata de SE spre ghetarul Talung, prezinta creste, abrupturi, culoare si vaiugi. Fata de SV, spre ghetarul Yalung, este deosebit de complexa ca morfologie, fiind marcata de creste, culoare adanci, vaiugi, trepte si abrupturi.
Originea numelui
In limba tibetana, varful se numeste Cele cinci tezaure ale zapezii mari (kang=zapada, chen=mare, dzo=tezaur, comoara, nga=cinci). Varful este considerat sacru de catre populatia din Sikkim, de aceea primele expeditii se opreau la cativa metri sub varf, in semn de respect pentru aceasta credinta.
Zona din jurul varfului este considerata casa unei zeitati numite Dzo-nga, Demonul Kangchenjunga, un fel de yeti sau rakshasa. O expeditie geologica britanica a reperat in 1925 o creatura bipeda, fapt confirmat de localnici.
Perioada cea mai buna pentru ascensiuni pe Kancghendzonga este din Martie pana in Mai si din Septembrie pana in Noiembrie.
Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Kancghendzonga
Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:
Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: