Continent: Asia
Tara: Tadjikistan
Lantul Muntos: Pamir
Altitudine: 7.105 m
Proeminenta: 1.650 m
Coordonate: 9°03′27″N   72°00′30″E
Circuit: Snow Leopard 

Particularitati

Masivul Korzhenevskaya este situat pe Creasta Academiei de Stiinte din Muntii Pamir, desfasurata intre valea raului Muksu la N, ghetarul Fortambek la V, ghetarul Moskvina ls SV si ghetarul Karpinski la NE. Varful Korzhenevskaya se sprijina pe trei creste principale (NV, NE, SV), care se ramifica si inchid intre ele circuri glaciare imense. Din creasta de NV se desprinde o creasta secundara spre NE, iar din creasta de NE se ramifica o creasta secundara spre SE. Acest fapt scoate in evidenta sase fete geomorfologice (V, N, NE, E, S, SE), stancoase, marcate de pereti abrupti, vaiugi, pinteni, piloni si trepte.

Masivul Korzhenevskaya se afla la aproximativ 13 km nord de varful Ismoil Somoni (fostul Varf al Comunismului), care este cel mai inalt punct al Pamirului (7495 m). Acesta formeaza capatul ramificatiei de nord-vest a crestei Academiei de Stiinte, subunitatea nord-sud care formeaza nucleul Muntilor Pamir. Masivul se ridica in partea de sud a raului Muksu si se invecineaza la vest cu ghetarul Fortambek. In timp ce cea mai mare parte a crestei Academiei de Stiinte se afla in Provincia Autonoma Gorno-Badakhshan, masivul Korzhenevskaya este situat un pic mai la vest, in districtul Jirgatol.

Varful Korzhenevskaya este al treilea cel mai inalt varf din Muntii Pamir si este unul dintre cele cinci varfuri „Snow Leopard Peaks“, de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Un alpinist trebuie sa urce toate aceste 5 varfuri pentru a i se atribui distinctia “Snow Leopard”, cea mai mare onoare acordata alpinistilor sovietici. Este considerat al doilea varf ca dificultate, dupa Varful Lenin (7134 m). Ascensiunea spre varf rivalizeaza cu cea de pe Ismoil Somoni, deoarece este situat mai aproape de valea adanca a raului Muksu.

Masivul Korzhenevskaya a fost urcat pentru prima data in anul 1953 de catre o echipa condusa de A. Ugarov, din care faceau parte Ugarov, B. Dimitriev, A. Goziev, A. Kovyrkov, L. Krasavin, E. Ryspajev, R. Sielidzanov si P. Skorobogatov. Traseul a urmat ghetarul Fortambek, ghetarul Korzhenevsky si creasta de nord.

Originea numelui

Este denumit dupa Evgenia Korzhenevskaya, sotia geografului rus Nikolai L. Korzhenevskiy, care a descoperit varful in august 1910. Din cauza problemelor de transliterare si declinare, numele varfului este redat in diferite moduri, inclusiv Korzhenevski, Korzhenevskoi si Korzhenievsky.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada cea mai recomandata pentru ascensiuni pe varful Korzhenevskaya este in lunile iulie-august. Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Korzhenevskaya

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: