Continent: Asia
Tara: Nepal-China
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.516 m
Proeminenta: 610 m
Coordonate: 27°96`16” N 80°93′33″E
Circuit: Plus 8000 m

Particularitati

Lhotse este cel de-al patrulea varf ca inaltime din lume (8516 m) si se afla in mijlocul uriasei potcoave de piatra, reprezentata prin masivele Everest – Lhotse – Nuptse. Lhotse prezinta numeroase portiuni accidentate, cu stanca si gheata, si ofera putine locuri pentru campare.

Masivul Lhotse este situat in partea de SSE a varfului Everest, fiind despartit de acesta prin Saua Sudica (South Col), care detine altitudinea de 7906 m. Configuratia orografica a muntelui este simpla, reprezentata prin trei culmi care se desprind din varful principal spre N (South Col), spre VSV (Hillary Peak) si spre SSE. Flancurile acestora, in fapt spatarele imense ale unor vai glaciare, coboara abrupt spre ghetarii limitrofi, Khumbu Western Cwm la NV, Imja la SV si Kangshung la E.

Pe langa varful principal (8516 m), Lhotse etaleaza pe culmea estica inca doua varfuri, Lhotse Middle (8414 m) si Lhotse Shar (8383 m).

Fata vestica (Western Face/Lhotse Face) este prelunga (1125 m) si relativ neteda, fiind acoperita cu gheata in cea mai mare parte, doar la partea superioara, spre varful principal, aratandu-si abrupturile stancoase. Pantele sunt cuprinse intre 40-500, atingand pe alocuri si 800, iar monotonia cuverturii de gheata este intrerupta de catre cele doua sectoare stancoase, Yellow Band si Geneva Spur care sunt traversate de alpinisti inspre Everest si Lhotse.

Fata estica (East Face) prezinta o morfologie de amanunt mai simpla, fiind in cea mai mare parte acoperita de gheata, dar sub varfuri etaleaza o serie de ravene si abrupturi.

Fata sudica (South Face), una dintre cele mai impresionante din Himalaya, avand lungimi de 3000 m, este stancoasa la partea superioara si acoperita de gheata de la mijloc spre baza, fiind brazdata de un manunchi de ravene adanci si evazate la partea superioara, despartite de creste ascutite si pinteni. Numeroase expeditii care au incercat sa ajunga pe varf pe aceasta latura a muntelui, au esuat. De-abia in anul 1990 o expeditie ruseasca a reusit sa escaladeze versantul sudic si sa atinga varful.

Originea numelui

Numele masivului provine de la cuvintele Lho=sud si Tse=varf, deci Varful Sudic al muntelui Everest (asa cum Nuptse = Varful Vestic al Everestului sau Changtse = Varful Nordic al Everestului).

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada optima pentru escaladare este reprezentata de sezoanele pre-musonice, din Aprilie pana in Mai si din Septembrie pana in Octombrie.
Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Lhotse

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2019-05-21
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2019-05-21
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: