Continent: Asia
Tara: Nepal – China
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.463 m
Proeminenta: 2.386 m
Coordonate: 27° 53′ 03″ N   87° 05′ 20″ E
Circuit: Plus 8000 m

Particularitati

Masivul Makalu face parte din sectorul Mahālangūr Himāl si este situat pe aceiasi culme cu masivele Everest si Lothse, care se afla la o distanta de 22 km spre nord-est, fiind delimitat de vaile Barum Koshi la est si Sakyetang la vest.

Varf piramidal, sprijinit pe patru culmi ascutite, care delimiteaza patru fete impresionante ca relief si denivelare. Culmea de NNV coboara in North Col la 7400 m, culmea de NE, are aspectul unui umar si se ramifica la 8200 m in doua culmi secundare, culmea de SSV-S-SE margineste un trough glaciar suspendat, iar culmea de SSV se ramifica pe la 8100 m in doua culmi secundare, de SV si de SSE. Fata de N margineste un trough glaciar larg si suspendat la 6800 m deasupra ghetarului Sakyetang, fiind impartita de o creasta proeminenta in doua subfete, de N si de NE. Fata de V si NV spre ghetarul Barun este abrupta si stancoasa, cu creste, pereti, vaiugi si trepte, avand o diferenta de nivel de 2000 m. Fata de SE reprezinta spatarul unui trough glaciar remarcabil, suspendat la 7200 m deasupra ghetarului Sakyetang, iar fata de SV, spre ghetarul Barun, este marcata de creste, trepte, abrupturi, culoare si vaiugi.

Originea numelui 

Se presupune ca denumirea de „Makalu” provine de la cuvantul tibetan „mahakala”, care inseamna „Marele negru„, un alt nume dat zeitei Shiva. Cine se apropie macar o data de acest varf va intelege de ce localnicii l-au botezat in acest fel. Un alt nume al muntelui este Kumba Karna, adica “Uriasul”.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Cea mai buna perioada pentru ascensiuni pe Vf. Makalu este primavara tarziu (mai) si toamna (septembrie, octombrie).
Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Makalu / Makalufeng

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: