Continent: Asia
Tara: Nepal
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.163 m
Proeminenta: 3092 m
Coordonate: 28°32′58″N 84°33′43″E
Circuit: Plus 8000 m

Particularitati

Varful Manaslu, cunoscut si sub numele de Kutang, este cel de-al optulea munte din lume ca inaltime. Acesta este situat in Mansiri Himal, o parte din Himalaya, in partea central-vestica a Nepalului. Face parte din masivul Gorkha, este situat pe culmea Mansiri Himal, intre afluentii vailor Budhi Gandaki (afluenta a Gangelui) la nord-est si Dona Khola (afluenta Marshyangdi Khola, Narayani Khola-Gange) la vest si sud-vest.

Din perspectiva orografica, Manaslu este un varf piramidal sprijinit pe trei culmi ca niste contraforturi, care separa trei fete. La sud si la nord-est de varful principal se detaseaza alte doua varfuri ascutite cu altitudini de 7800-7900 m. Culmea de NE delimiteaza ghetarii Manaslu si Punggen, culmea de NV separa ghetarii Changli (NV) si Thulagi (V-SV), iar culmea de S se indreapta spre South Col si vf. Nadi Chuli (7871 m). Fata de nord plonjeaza spre North Col (6810 m) si spre ghetarii Purdi (NV) si Manaslu (NE), culmea de SE coboara spre ghetarul Punggen, iar fata de de SV domina ghetarul Thulagi. Cele trei fete sunt abrupte, fragmentate de vaiugi si culoare stancoase acoperite cu gheata si zapada.

Din anul 1998, masivul Manaslu face parte din Manaslu Conservation Area, care protejeaza forme de relief, flora, fauna si viata traditionala a locuitorilor.

Originea numelui 

Numele sau provine de la cuvintele ”manasa”, care in sanscrita inseamna ”suflet”, ”intelect” sau „Munte al spiritului“ (Manaslu) si ”tang”, care semnifica in limba tibetana loc plat (Kutang), cu referire la sectorul de varf, unde intre varful principal si cele doua varfuri secundare se afla doi umeri la 7800-7900 (spre NE si spre S). Manaslu a fost urcat pentru prima data de japonezi, in anul 1956, si de atunci este considerat un varf “japonez”!

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada optima pentru escaladare este reprezentata de sezoanele pre-musonice, din Aprilie pana in Mai si din Septembrie pana in Octombrie.
Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Manaslu

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: