Continent: Europa
Tara: Franta
Lantul Muntos: Muntii Alpi-Alpii Graici
Altitudine: 4677 m
Proeminenta: 4127 m (Martigny)
Coordonate: 45° 49′ 58″N  6° 51′ 34″E
Circuit:

Particularitati

Rocher de la Tournette este un varf rotunjit, acoperit de gheata si zapada, situat pe culmea Des Bosses, respectiv pe traseul normal, intre vf. Petite Bosses (4542 m) si Mont Blanc (4810 m).

Rocher de la Tournette este varful pintenului Tournette care faciliteaza accesul spre Mont Blanc dinspre refugiul Quintino Sella. In apropierea sa, la 3 noiembrie 1950 s-a prabusit zborul 245 al Companiei Air India, cu 48 de pasageri, catastrofa care a stat la baza romanului La Neige en Deuil (Zapada in doliu) de Henri Troyat, aparut in 1952 si ecranizat in 2004 in filmul Malabar Princess. Un alt accident aviatic a avut loc in 26 ianuarie 1966, cand un Boeing 707, tot al Companiei Air India, care zbura de la Bombay la New York s-a prabusit in acelasi sector, avand la bord 117 persoane. Acest eveniment a inspirit romanul lui Marc Levy, aparut in 2013, intitulat ”Un sentiment plus fort que la peur” (Un sentiment mai puternic decat frica).

Originea numelui

Numele ar putea fi legat de familia limbilor pre-indo-europene unde TOR, TOUR, TUR insemna “inaltimea„. Tema primitiva s-ar fi extins pentru a deveni TORN si este la originea mai multor denumiri din Alpi, cum ar fi Tournairet, Tournalin, Tournavon, Grand Tourne, Tourneau Head, Tournelle, Tournelon, Tournerie, Cime du Tournet si Val Tournanche.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Cea mai buna perioada pentru a esclada Rocher de la Tournette este, ca pentru intreg masivul Mont Blanc, de la mijlocul lunii iunie pana la mijlocul lunii septembrie.Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Muntele Rocher de la Tournette

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: