Continent: Asia
Tara: China
Lantul Muntos: Muntii Himalaya
Altitudine: 8.027 m
Proeminenta: 2.897 m
Coordonate: 28°21′08″N 85°46′47″E
Circuit: Plus 8000 m

Particularitati

Varf situat pe culmea principala a masivului Shishapangma, situat intre ghetarii Yebokangai la N, Shishapangma la E si Nyanang la V. Aceasta culme este orientata pe directia NV-SE si din ea se desprind spre est cateva culmi secundare, despartite de cativa lobi ai ghetarului Shishapangma. Masivul se evidentiaza prin doua varfuri cu altitudinea de 8000 de metri: Shishapangma (8027 m) la SE si Shishapangma Central (8008 m), urmate de Shishapangma Vest (7966 m), la NV.

Data fiind aceasta confirguratie orografica, masivul Shishapangma expune trei fete geomorfologice, diferentiate ca morfologie de amanunt si solicitari tehnice. Fata de NV, spre ghetarul Yebokangai, etaleaza pe 1800 m peretele abrupt al unui culoar glaciar, brazdat de vaiugi despartite de creste. Fata de nord-est, spre ghetarul Shishapangma, are o diferenta de nivel de 1000 m si este abrupta, cu pereti stancosi, creste si vaiugi care adapostesc ghetari. Fata de est, spre ghetarul Phola, reprezinta spatarul unui trough glaciar, avand o diferenta de nivel de 1800 m, fiind acoperita cu gheata si zapada, iar fata de sud-vest, se ridica spectaculos pe 2200 m deasupra ghetarului Nyanang, fiind marcata de pereti abrupti, culoare si creste stancoase.

Masivul Shishapangma este localizat in partea central-sudica a Tibetului aproape de granita cu Nepalul, in regiunea Jugal Himal. Este singurul opt-miar situat in intregime pe teritoriul chinez. Deoarece muntele Shishapangma se afla pe partea de nord, uscata, a lantului Himalayan si departe de nivelul de baza coborit al Nepalului, relieful sau este mai putin dramatic decat al celorlati opt-miari. Shishapangma este ultimul munte de pe lista muntilor cu altitudinea de 8000 m si cel mai mic, inaltimea sa fiind controversata, oscilind intre 8013 m si 8046 m, dar dupa ultimele masuratori a fost stabilita la 8027 m.

Originea numelui 

Si numele muntelui aduce controverse. E posibil sa provina de la termenii tibetani ”pangma=campie cu iarba, pasune” si ”shisha=creasta”, respectiv ”creasta de deasupra campiei cu iarba”, sau dupa limba standard tibetana shisha=carnea unui animal care a murit din cauze naturale si sbangma=„malt sau depuneri ramase de la fabricarea berii“. In acest din urma caz, povestea spune ca intr-un an a fost o ninsoare grea care a ucis cea mai mare parte a animalelor de pe pasune, asa ca oamenii au trebuit sa manance doar carnea animalelor moarte si drojdia ramasa de la fabricarea berii, muntele fiind numit Shishapangma (shisha sbangma). Pe de alta parte, numele sanscrit al muntelui, Gosainthan, care inseamna „locul sfant“ au „Lacasul lui Dumnezeu“. Chinezii ii spun ”Xixabangma=Vreme rea”.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada cea mai buna pentru ascensiuni pe Shishapangma este primavara, cand se incalzeste vremea. Toamna este posibil sa fie zile ninsori si vanturi puternice. Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Shishapangma

Performante romanesti
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2014-04-30
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
AlpinistCategorieRutaDataClub/Agentie/GhidSponsori/ParteneriObservatii
Justin IonescuMasculin2014-04-30
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: