Continent: Europa
Tara:Italia-Elvetia
Lantul Muntos: Alpi
Altitudine: 4563 m
Proeminenta: 111 m (Colle Gnifetti)
Coordonate: 45 ° 55’55 „N 7 ° 52’17” E
Circuit:

Particularitati

Varf din grupul Monte Rosa, situat in sectorul central inalt, pe culmea principala, intre Colle Gnifetti (SE) si Grenzsattle (NV). Varful se invecineaza cu vf. Signalkuppe/Punta Gnifetti la SE si trioul de pe culmea secundara inalta, reprezentat de varfurile Grenzgipfel (4618 m), Dunantspitze (4632 m) si Dufourspitze (4634 m) la NV.

Sub aspect orografic, din varful Zumsteinspitze se desprind trei culmi, spre N, spre SE si spre SV, fapt care pune in evidenta trei flancuri. Culmea nordica, spre Grenzsattel, este ingusta, stancoasa si marginita de versanti abrupti, culmea sud-vestica, spre Grenzgletscher, este, de asemenea, ingusta si stancoasa, iar culmea sud-estica, spre Colle Gnifetti, este acoperita de gheata.

Flancul nord-vestic, spre Grenzgletscher, este accidentat la partea superioara si acoperit de gheata la partea inferioara, flancul nord-estic, spre ghetarul Belvedere si flancul sud-estic, spre Colle Gnifetti, sunt acoperite cu o cuvertura groasa de gheata.

Zumsteinspitze este cel de-al cincilea varf ca inaltime din masivul Monte Rosa, dupa Dufourspitze (4634 m), Dunantspitze (4632 m), Grenzgipfel (4618 m) si Nordend (4609 m). Este un obiectiv popular printre alpinisti, datorita dificultatii relativ reduse pe ruta normala. Prima ascensiune pe acest varf a fost efectuata in anul 1819 de catre inspectorul silvic, geologul si alpinistul Joseph de Francois Zumstein.

Originea numelui

La 1 august 1820 a avut loc prima ascensiune reusita a echipei formata din fratii Joseph si Johann Niklaus Vincent, Joseph Zumstein, Molinatti, Castel. Acestia au crezut ca au urcat pe cel mai inalt varf al masivului Monte Rosa, dar cand au ajuns pe varf au observat ca exista un alt „varf cel mai inalt”: Dufourspitze. Fratii Vincent si Zumstein au fost de acord sa numeasca varful pe care reusisera ascensiunea in premiera „Cima de la Belle Alliance”, dar Zumstein, inspectorul forestier si membru al Societatii Regale de Stiinte din Torino, a reusit sa numeasca muntele dupa el insusi: Zumsteinspitze.

Despre rute, trasee, dificultate, sezon optim

Perioada optima pentru ascensiuni pe Zumsteinspitze este iulie-septembrie, dar si iarna este posibil, daca vremea e stabila si nu este risc de avalanse.   Rute, trasee, dificultate, sezon optim – Muntele Zumsteinspitze

Performante romanesti
NumeGenData varfuluiAgentie/Club/GhidSponsori/ParteneriMentiuni
000000
NumeGenData varfuluiAgentie/Club/GhidSponsori/ParteneriMentiuni
000000
NumeGenData varfuluiAgentie/Club/GhidSponsori/ParteneriMentiuni
000000
Expeditii in pregatire

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri:

Perioada:
Ruta:
Organizator:
Echipa:
Sponsori si Parteneri: